Et virvar af tråde- system.

Et virvar af tråde- system, som for lille mig findes uendeligt.

På vej hjem i bilen fra et par meget oplysende dage i Købehavn forrige uge, tænker jeg meget over, hvor snirklet vores danske system endeligt er. Det er et virvar af tråde, der er forklædt i udvalg, grupper og organisationer, næsten som et edderkoppespind – alt har en ende og det føres tilbage til midten med et formål (forhåbentlig).

Når jeg syntes, at nu har jeg styr på ”hovederne” i den gren af systemet, dukker der endnu flere op, jeg overhovedet aldrig har hørt om eller mødt før. Til tider føler jeg mig ret dum, uvidende og tabt bag en vogn. Jeg bliver gang på gang overraskede over hvor mange midler, der bliver brugt på ”udvalg”.  Hvilke jeg kalder jeg det lige nu, da jeg kan ikke finde på et bedre udtryk for de grupper af personer, der sidder rundt omkring i det danske sundheds system.

Jeg syntes det virker som om, at vi har et uoverskueligt system, der til tider arbejder imod hinanden samtidig med, at de skal arbejder med hinanden og løfter store nationale projekter og opgaver for vores samfund.

Der findes et utal af små udvalg i regionerne, på landsplan eller i vores lokalsamfund. Det forbløffer mig gang på gang, at der findes så mange udvalg og lige så snart der skal tages beslutning om noget, udtages der bare et udvalg mere.

Vores verden er baseret på udvalg der alle sammen gør alt for, at vise de er de bedste til opgaven og de giver helst ikke noget til andre. For vi er blevet en nation af ikke deler. Der tænkes aldrig på om det er økonomisk korrekt eller nødvendigt for samfundet, at der findes endnu et udvalg – det er bare blevet sådan!

 

Livet-med-gigt-edderkoppespind-2018

 

200 organisationer i landet.

I Danmark har vi ca. 200 organisationer, der er udelukkende er baseret på frivilligt basis med en organisatorisk ledelse, som på ingen måde har diagnose medlemmer i toppen. Hvis nogle har, så ikke ret mange af dem. Det betyder, at de mange organisationer sidder med en masse viden omkring deres diagnose bestemt organisation, men ingen mærker det på egen krop.

Da jeg var i Købehavn, fortalte Karin Friis Bach (næstformand i regionsrådet i Region Hovedstaden og i sundhedsudvalget for Danske Regioner), at hun havde været med til at ifører en masse gode elementer i sin tid i den offentlige sektor, eller det mente hun, da det blev indført. Men da hun selv skulle bruge den, var det efter hendes egen udtagelse, en være gang møj der var vedtaget.

Det fortæller mig igen og igen, at det vi som patienter skal være opmærksom på er, at vi kan sørme gøre meget mere for, at vise vi gerne vil være med til at øge opmærksomheden i sundhedssektoren, for den enkelte patient (uanset diagnosen). Det er vigtig for både os som mennesker, men også for de valg der tages på ledelses plan, at vi er mennesker bag tallene.

mig-2018

En patient stemme.

Alle der har en kronisk diagnose ønsker, at gøre det bedste for at få en normal hverdag. For mange er det en livsændring nok, at få en kronisk diagnose med i rygsækken resten af livet. Vi behøver derfor virkelig en stemme for, at gøre den forskel i eks. udvikling af medicin, valget omkring risikogrænsen faktorer for yderlige diagnoser, eller endnu værre en for tidlig død. Vi skal være med fra start af og det er hammer vigtige beslutninger, der flyver hen over hovedet på os dagligt.

Vi har mange beslutninger at tage i forbindelse med sygdom. Vi skal være trygge ved den viden, at der sidder en stemme bag alle beslutninger i ens forløb – en patientstemme!

En der tænker dine tanker, en der gør din hverdag nemmere i mange af de processer der sker inden du sætter dig i stolen ved lægen og siger; Det går da nogle lunde, men jeg har dog lige denne udfordring, og denne udfordring… !

 

Du kan være den stemme!
Du kan gøre en forskel!
Du kan hjælpe andre som dig!
Du skal bare have lysten til at ændre!

 

Om du er pårørende eller patient, så vær´ stemme i dit lokalsamfund og gør en forskel for dem der ikke kan gøre det selv. Du kan nemlig gøre en kæmpe forskel for andre og være med til, at vi et bedre og mere bæredygtig og langsigtet system.

Sammen er vi stærkere og sammen kan vi ændre den lille forskel.

Jeg er langt fra færdig med at arbejde med disse virvar af tråde, men jeg føler til tider, at det er en kamp der er tabt på forhånd. Derfor arbejder jeg massivt på, at vi bliver flere i hele Danmark der kan gøre den lille forskel. Et lille skridt for dig, men et kæmpe skridt for andre patienter. Kontakt mig på nedestående mail og gør forskel.

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

 

 

 

 

 

 

Følg mig på

Instagram Facebook – Bloglovin

 

Du kan kontakte mig her…

Tak for din kommentar

Start typing and press Enter to search

0

Din varekurv