Gæste indlæg af jer læsere

I dag er jeg privilegeret, at en af jer læser har skrevet et gæsteindlæg.

Jeg har valgt, at give ordet i dag til en kronisk smertepatient. Grunden er, at vi lever i små bobler med vores diagnoser og det er ind imellem ret så oplysningsrigt, at få en anden diagnose historie – bare en gang imellem.

Først tusinde tak til Mette for, at have lysten til at fortælle hendes historie om livet med en kronisk diagnose. I velkomme til at stille hende nogle spørgsmål enten herinde eller kontakt mig, hvis I yderlige spørgsmål og jeg bringer dem videre.

Rigtig god læselyst.

 

mette-gsteindlg-livet-med-gigt

Privat foto: Mette

Gæste indlæg af Mette.

Hej med jer ? Mit navn er Mette, og er 25 år. Jeg er uddannet indenfor køkkenfaget, men det blev for hårdt til ryggen. Jeg har i lidt over et år gået med kroniske smerter som stammer fra den nederste lænde hvirvel.

I april 2017 faldt jeg på mit soveværelsesgulv, da jeg havde vasket gulv, og hvor jeg kom for hurtigt ind i svinget. Det endte ud med at det tog mig en halv time op at komme og stå igen, men kastede det alligevel væk – jeg tænkte at det ikke var så galt.

Det viste sig at det ville blive en lang nat med mange smerter, og om morgenen tog jeg mig sammen til at få ringet til vagtlægen. De vil gerne se mig, og vagtlægen sendte mig da også videre til skadestuen, fordi han mente at jeg havde et brud på ryg søjlen.

Analysen.

Jeg blev sendt videre til røntgen, og den første dom lød da også på at der var et brud. Skadestuen ville gerne lave flere undersøgelser, og jeg kom ind i en CT-scanning for at se hvor stor skaden var.

Da den var blevet analyseres, fandt de dog ud af at jeg ikke havde et brud alligevel, men at hvirvelen sad lidt anderledes end de andre. Så jeg fik at vide at jeg skulle tage den med ro, de næste 2 ugers tid, og så ellers kontakte egen læge, hvis der opstod problemer.

Efter  2 uger hvor det ikke rigtig blev bedre, kontaktede jeg egen læge for at få en ny vurdering. Min egen læge sendte mig videre til røntgen afdelingen på Vejle Sygehus, hvor jeg fik foretaget en stående røntgen (på skadestuen fik jeg lavet et liggende røntgen).

Svar.

Dagen efter fik jeg svar fra egen læge at det lignede et brud og at jeg skulle henvende mig på skadestuen igen. Jeg bor heldigvis kun 400 meter fra sygehuset, men når man har ondt, føltes det som 100 kilometre. Der ventede jeg 3 timer på at komme ind, fordi der kom en trafik ulykker ind, som de skulle tage sig af først. Det var de 3 længste timer i mit liv på daværende tidspunkt.

Da jeg så endelig kom ind var beskeden kort at der ikke var noget brud, men at de ikke vidste hvad problemet var. Så de kontaktede en overlæge indenfor ryg sygedomme i Odense og det endte ud i at jeg skulle have foretaget en MR-scanning, så de med 100% kunne klarlægge hvad mit problem er og var. Der gik 3 dage, og jeg fik foretaget en MR-scanning. Det var hårdt at skulle lægge stille i 45 minutter med en ryg, der gjorde afsindig ondt.

Da det var en lørdag, kunne jeg først få svar om mandagen, og ønskede bare at tiden gik hurtigere.

Det blev mandag, og svaret kom.

Dommen lød på en defekt ryghvivel, og at jeg blev sendt videre i systemet. Jeg blev henvist til Middelfart Rygcenter, hvor de har en kæmpe afdeling. Der gik 3 uger, før at jeg kunne komme til og der blev min tålmodighed sat på prøve.

Heldigvis havde jeg den mest forstående familie, som kom hver anden dag, og hjalp mig med diverse gøremål. De kom og handlede ind for mig, hjalp med at gøre rent, og jeg havde flere lange perioder, hvor jeg boede hjemme ved mine forældre. Både for at lette deres hverdag, og for at de bedre kunne holde øje med mig.

mette2-gsteindlg-livet-med-gigt

Privat foto: Mette

Diagnosen.

Tiden gik, og dagen kom hvor jeg skulle til Middelfart til en udredning. Jeg fik diagnosen Acolyse, som i dagligtale kaldes for træthedsbrud og manglede knogledannelse. Jeg har manglede knogledannelse, som gør at jeg mangler et stk. knogle i min hvirvel, der gør at hvirvelen glider frem.

Jeg havde frygtet en operation, men dommen blev til en blokade og genoptræning med nogle fys studerende.

Øvelserne gjorde at jeg fik lidt af bevægeligheden tilbage, men ikke samme grad. Blokaden gjorde sindssygt ondt at få lagt, og det blev ikke bedre af at jeg skulle have 4 stik. 2 på hver siden af ryg søjlen. Blokaden hjalp en lille uges tid, før at smerterne kom tilbage på fuld skue.

Da jeg kom til kontrol 2 uger efter i Middelfart, var de glade for at blokaden havde hjulpet, men havde håbet på at det ville have hjulpet i længere tid, og at smerterne af den grund ville gå over af sig selv.

Planen blev at jeg skulle starte til genoptræning i egen kommune og opstarte roligt på arbejde igen. Ugen efter begyndte jeg på begge dele, og det var en hård opstart.

Sygemeldt.

Men det gik nogenlunde til at begynde med, men efter en måned blev det for meget, og jeg blev sygemeldt fuldtid igen, samt sendt tilbage til Middelfart sygehus.

Planen blev så 2 uger med ro, og en snak igen efterfølgende. Det blev ikke bedre, og i oktober 2017 var jeg til en samtale med en rygkirurg på den ryg kirurgiske afdeling, hvor vi skulle lægge en ny og bedre plan, og snakke nyt medicin.

Samtalen bød på at jeg bliver betegnet som en kronisk smertepatient. Et ord som jeg egentligt ikke bryder mig særlig meget om, men det er en ny tilværelse som jeg bliver nødt til at indordne mig under. Jeg blev sat på noget nervemedicin, da jeg i perioder har problemer med følelsen i mine ben. Jeg fik noget nyt smertestillende og nogle andre morfin piller. Samt blev jeg udstyret med et rygbælte til at give ryggen ro.

Retur på job.

I november 2017 begyndte jeg på arbejde igen i nogle få timer, hvor jeg skulle lave julesmåkager. Selvom de fleste dage gik okay, så var der også en masse dage, hvor jeg blev sendt hjem igen, fordi ryggen ikke samarbejdede på dagen. Køkkenfaget blev for meget, og jeg fik en øget mængde smerter.

Så jeg mistede mit arbejde og var lige pludselig på Herrens mark – hvad skulle jeg så?

Jeg havde længe snakket om at jeg gerne ville videreuddanne mig, og bygge ovenpå min egen uddannelse. Jeg har aldrig været god til ikke at have noget at stå op til, og selvom det var tiltrængt med en pause pga smerterne, så manglede jeg bare det der i dagligdagen.

Så det er endt med at jeg har søgt ind på Professions Bachelor i Ernæring og Sundhed, og krydser så meget fingre for at det lykkes.!

Frivillig arbejder.

I løbet af vinteren og foråret har jeg hjulpet Ungdomspræsten med nogle forskellige arrangementer, og det har været enormt dejligt at komme ud. Men det har været enormt hårdt samtidig med, og det har da også kostet mange smerter bagefter, men det er og har været svært at finde en balancegang mellem at få lavet noget, men ikke gå ud over grænsen. Det er en hårfin grænse.

Derfor har det også været enormt svært for min omgangskreds at de også har skulle vænne sig til min nye situation. Det har og er svært at forklare sine smerter, og at der ikke er en dag, der er ens.

Jeg kan godt have nogle dage, hvor det går godt, og hvor jeg ikke lægger mærke til smerterne, men hvor der så kan komme en periode, hvor jeg er så smertepåvirket at jeg intet skal overhovedet.

I løbet af det sidste år har jeg mistet veninder pga det, og at de stadig troede at jeg stadig var den ”gamle” Mette, og at jeg stadig kunne det samme som før.

Min familie har også skulle vænne sig til det, men de har altid været gode til at tage med på sygehuset, og være en god støtte på de dårlige dage, hvor jeg bare havde brug for at græde ud osv.

Jeg håber at DU nød læsningen og blev klogere på defekt ryghvivel aka Arcolyse.

// Mette

Tak til Mette ?

– for din historie og en indsigt i et system, der ind imellem kan sætte vores tålmodighed på prøve. Jeg håber af hele mit hjerte, at Mette kommer på hendes uddannelse og jeg ønsker hende al mulig held og lykke i fremtiden.

Med ønsket om en dejlig dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!

kys-hilsen-livet-med-gigt

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar