Gæsteindlæg af Kristina fra Green Nutrition Guides

I dag er jeg heldig at have et gæsteindlæg af Kristina, der har en en hololistisk tilgang til sundhed og vil i det kommende år, være at finde på bloggen med hendes indgangs vinkel til kost og kroniske syge.

For et stykke tid siden, fortalte jeg om en af de to personer jeg skal arbejde med i 2018 om kost og gigt. I dag får I lov til at, læse om Kristina, der kikker på  “det hele menneske ” og kostvaner.

Kristina er certificeret ernæringsrådgiver med speciale i Funtional Medicineac, samt certificeret i sportsernæring og har arbejdet tæt med mennesker i en sundhedsfaglig relation i bl.a Herning Kommune, med 11 års erfaring.

Kristina og jeg vil i løbet af 2018 lave en del sammen vedr. mad og det med at, få inspiration om det sunde i køkkenet, selv om du har en dårlig dag.

Jeg glæder mig over at, vi kommer til at øge fokusset på mange gode emner omkring gigt og mad – det vigtigste for mig er, at vi får kikkede på hvordan gør vi rent madmæssigt på de dårlige dage. Hvordan får vi næring nok i kroppen med smerter 24/7 og de dage vi ikke kan overskue det helt store til familien!

Disse og mange flere udfordringer skal jeg tage op med bl.a Krisitna her – og jeg glæder mig! Men først får du en lille hilsen fra Kristina om nogle af de spørgsmål, jeg allerede har spurgt om…

Kristina har en rigtig god indgangs vinkel til dig og kost – hendes motto er “Kemi avler succes!
Din mentor skal matche dig og dine behov – og du må ikke gå på kompromis.”

God fornøjelse

 


Gigt og tarmsystemet

Når vi taler om gigt, er vi vant til at samtalen indeholder emner som smerter, ulidelighed, kulde/varme, sygemeldinger, uforståenhed og begrænsninger. Hvad der knap så tit er på tale er tarmsystemet og fordøjelsen – som i øvrigt har vist sig at være et ret interessant emne i forbindelse med fx leddegigt.

Noget kunne nemlig tyde på, at vores tarmflora er medbestemmende for udviklingen af leddegigt.

Studier viser nemlig, at der er fundet et højt antal uønskede mikroorganismer i tarmsystemet, men også i næsen, de øvre luftveje, i urinvejene og kønsorganerne hos mange patienter med netop denne type gigt.

Studiet viser også, at uønskede mikroorganismer i næse og øvre luftveje ser ud til at kunne fremprovokerer sygdommen. Man har ved forsøg podet rotter med disse uønskede mikroorganismer. Alle rotterne udviklede leddegigt.

Endvidere ved vi, at der er påvist en dysbiose (en ubalance i tarmfloraen) i tyndtarmen hos mindst 40 % af patienterne med leddegigt. Denne dysbiose skaber en gæringstilstand i tarmene og der dannes gas- og andre luftarter ud fra kostens indhold af let-optagelige kulhydrater og høj-glykæmiske fødevarer.

Er samfundets pres og uhensigtsmæssig ernæring årsagen til udvikling af gigt-sygdomme?

Når du følger med her, så ved du måske også godt, at der findes rigtig mange forskellige former for gigt – faktisk omkring hele 200 forskellige typer. Hvad man ikke ved helt så meget om er, hvordan disse gigttyper opstår.

Selvom der findes et hav af forskellige sider på nettet der alle bryster sig af at kunne fortælle at netop de sidder med nøglen til hvordan man i virkeligheden afhjælper og kurerer gigtsygdomme ved hjælp af korrekt ernæring, så må vi huske på, at vi alle er biokemisk sammensat forskelligt. Altså findes der ikke en universal-nøgle til vores sundhed.

Vi kan betragte menneskekroppens som ét stort fint edderkoppespind. Når én tråd svækkes, så svækkes hele den stabile og velfungerende konstruktion. Derfor er det interessant at spekulerer i, om følgende ubalancer i virkeligheden er årsagen eller medbestemmende til udviklingen af gigt-sygdomme.

♦ Er det fordi kroniske mave-tarm-ubalancer bevirker, at skadelige stoffer og toksiner deponeres i ikke-vitalt væv fx bindevæv, fedtvæv, muskler, hud eller led?

♦ Eller er det problematikker med omsætningen af fedtsyrer som medfører uhensigtsmæssige inflammationer?

♦ Er det leaky gut – utæt tarm – der forårsager de autoimmune reaktioner, hvor kroppen bliver forvirret og angriber sig selv?

♦ Eller er det de kroniske stressbelastninger vi i samfundet bliver udsat for, der er afgørende for, hvor vi lagrer toksiner, og dermed bliver syge?

♦ Er det arvelighed og genetik der gør, at vi udvikler gigtsygdomme?

♦ Eller er det en kombination af ovenstående?

♦ Hvad man ved er, at genetik og livsførelse i hvert fald ser ud til at spille en ret vigtig rolle i forbindelse med udviklingen af gigt og man har i næsten 100 år vidst, at der ved inflammatoriske led-lidelser er immunkomplekser (dannes når antistof binder sig til antigen) i blodet – fx fra peptidglycaner fra cellevæggene fra bakterierne i tarmfloraen.

Men kan jeg spise mig til færre gigt-smerter?

Meget typer på, at svaret er JA! De fleste kan faktisk spise sig til færre symptomer eller endda blive helt smertefri. Herindunder skal nævnes, at gigt-type er afgørende.

I 2018 vil jeg komme med mine holistiske bud på hvordan kroppen kan blive din medspiller frem for modspiller og hvordan du giver dit tempel de bedste betingelser for at klare en hverdag med en gigt-sygdom. Alle bud med afsæt i Funcional Medicine. En helhedsorienteret tilgang til patientbehandling, som favner det hele menneske og som anerkender, at vi alle er biokemisk forskelligt sammensat.

Jeg vil bruge eksempler fra min egen sundhedsklinik og jeg vil prikke lidt til forskellige parametre i dit liv, som jeg mener, har en afgørende og positiv effekt på vores generelle sundhed.

Du kan læse mere om mig og mit virke på www.greennutritionguides.dk, hvor jeg dagligt beskæftiger mig med sygdom, ernæring, bevægelse og indre arbejde.

Du kan også følge med i min dagligdag på Facebook HER.

Har du et emne i forhold til ernæring og gigt du gerne vil have belyst, så hører jeg hjertens gerne fra dig på ka@greennutritionguides.dk eller 30 27 88 55, eller du kan rette henvendelse til Lisbeth.

De bedste hilsner Kristina


Tusinde tak Kristina for indlægget, jeg syntes der er meget vi kan tage hul på i  2018 – jeg har da ihvertfald allerede en masse spørgsmål omkring kost, vi kan tage hul på i vores kommende samarbejde. (har du nogle spørgsmål allerede nu, skriv til mig og jeg tager det gerne med – bare skriv på mailen her! Husk intet spørgsmål er for dumt.. ) 

GLÆD DIG!

Jeg glæder mig så meget til at, vi få fokus på kosten og med to fantastisk dygtige mennekser i fold, kan jeg ikke gå hel galt i byen overfor jer læsere.

Du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet ♥
-og tak fordi at, du læser med!

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

 

Tak for din kommentar

Start typing and press Enter to search

0

Din varekurv