Min(e) Sygdom(me)

På denne side forklare jeg, hvad det er jeg fejler – en slags guidet tur igennem mine diagnoser.

Min hoved diagnose er leddegigt og den der har givet mig mange udfordringer i dagligdagen og over i den, har jeg fået et par ekstra diagnoser tilført min journal.

Jeg har flere udfordringer end disse nævnte sygdomme, men dette er dem der af den “hårde” kerne og vil følge mig resten af livet.

Kronisk Leddegigt (Seronegativ Reumatoid Artrit)

Der findes to typer leddegigt. Seronegativ reumatoid arthritis er en af to typer reumatoid arthritis. Den anden og mest almindelige type reumatoid arthritis (RA) er seropositive RA. Seronegativ RA er den mindst almindelige af de to typer af RA og har ikke de samme markører, som normalt karakteriserer tilstanden.

Hvad er leddegigt? Leddegigt er en hyppigt forekommende sygdom, der har sin årsag i immunsystemet. Ifølge Medicinsk Kompendium har op mod 35.000 danskere leddegigt.

Leddegigt er en inflammatorisk, autoimmun sygdom, der giver en betændelsesreaktion (inflammation) i leddene. Leddegigt eller reumatoid artrit, som sygdommen hedder i fagsprog, er en såkaldt ’autoimmun’ sygdom. Det betyder, at kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler.

Normalt beskytter vores immunsystem os imod infektioner og andre sygdomme. I min krop er sket en fejl i immunforsvar, der får systemet til at tro, at det skal angribe og ødelægge ellers sunde celler i mine led.

Leddegigt skyldes altså ændringer i mit immunsystem. De led, der angribes, vil typisk være hævede og gøre ondt. Jeg har udfordringer i form af træthed, få nemt feber og jeg har lidt svært ved at komme i gang om morgenen pga. stivhed i kroppen.

Leddegigt er kendetegnet ved, at flere af kroppens led bliver angrebet af en betændelseslignende tilstand. Det kan føre til, at ledbrusken ødelægges. Det kan også ødelægge den underliggende knogle og omgivende ledkapsel.

Selvom leddegigt er kronisk, bliver sygdommen ofte mindre aggressiv over tid, og generne kan aftage, hvilke det også i en mindre grad har gjort hos mig p.g.a den rigtige medicinering – der hos mig kom efter små 5 år og er Humira TNF Alfa.

Selvom forskerne har fundet ud af meget omkring betændelsesprocessen ved leddegigt, ved man stadig ikke endnu, hvad der er årsagen til dette angreb på en selv. En teori er, at en kombination af forskellige faktorer, inklusiv arvelige faktorer, en abnorm immunreaktion og f.eks. en virusinfektion, sætter sygdommen i gang.

Leddegigt forekommer hos cirka en procent af den voksne danske befolkning. Man regner med, at der findes cirka 35.000 mennesker med leddegigt i Danmark, og det skønnes, at knap 2.000 mennesker årligt bliver ramt af sygdommen.

Fakta

  • Årsagen til kronisk leddegigt kendes ikke. Nogle virussygdomme kan simulere sygdommen, men det har aldrig kunne dokumenteres, at der skulle være tale om en virus som årsag til sygdommen
  • Rygning øger risikoen for at udvikle kronisk leddegigt
  • Et eller andet påvirker immunsystemet (f.eks. rygning) hos et individ, som måske har en lille disposition til sygdommen

Læs mere om leddegigt hos Leddeggigtportalen, sundhed.dk  og Gigtforeningen

 

To små billeder der viser hvad leddegigt er.. 

Foto: Roche a/s


Foto: Roche a/s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kronisk stress

Da stress blev en konstant tilstedeværende i en længere periode af mit liv, medføre det til en lang række andre problemer. På et tidspunkt i mit liv blev   stress nivue på et farligt niveau, kan det overtage ens liv, og udmønte sig i en lang række symptomer. Årsagerne til kronisk stress varierer fra person til person, og kan være forårsaget af mere end en enkelt stressfaktor.

For mig kom kronisk stress af jeg ikke hørte efter min krop signaler og herved startede jeg en lang kædereaktion, der vokset hurtigt sig stort og begynde at overtage kontrollen i mit liv.


“DEFINITION PÅ STRESS! Man kan definere stress som en belastningstilstand, som både kan være psykisk og fysisk. Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, den enkelte har – eller oplever, at han eller hun har.”

Jeg har lavet flere indlæg om stress på bloggen, her er lidt af dem!

Stress video – Stress og sygdom – 4 hurtige tips til modvirkning af stress – Tankemylder

Har du selv en idé om stress – tag testen her og bliv klogere på din egen krop … Stress test

Raynauds Syndrom

En diagnose så som min, altså “Leddegigt” kommer sjældent alene. Jeg er en af de mennekser, der aldrig rigtig har de helt gode markører og det betyder så, at til trods for de kan se fysiske tegn på diagnose, så mangler der lige det, for at kunne diagnostisere den. Hvilke er ultra fedt, for det betyder at jeg ikke har Raynauds Syndrom – og så alligevel, for …

Jeg har altid haft en kuldefølsomhed, om det er i lækre 25 graders varme eller i det er det køligere Danmark, har jeg altid disse kulde fornemmelser i kroppen. Det har altid været på de mest mærkelige tidspunkter. Altså når vi sad på en cafe de lune aftner i Spanien eller når alle andre er ved at, smelte væk af varme – så har jeg frosset på en anderledes måde.

FRYSER DU OGSÅ I 25 GRADERS VARME?

Det starter omkring ledene og ligesom breder sig ud i huden, som om at jeg får frysninger igennem knoglen og huden trækker sig sammen på en opmærksom måde. Den reageret kraftigt på træk og kulde. Også selv om jeg måske selv har tænkt – okay! Lisbeth, du har vist ikke helt den rigtige “måle” instrument i kroppen til at køre en normal temperatur, noget er lidt forskruet i varmelegemet hos mig.

I mange år tænke jeg faktisk ikke så meget over det. Det var jo en del af mig og selv om jeg har fået mange kommentar på det; “Du kan da ikke sidde og fryse her, det er sindsygt varmt og lækkert.” – “ta´dig nu sammen, det er jo rigtig varmt i dag” “Du er da ikke rask, når du sådan kan fryse”. Helt automatisk har jeg fået indrettet mit liv efter altid at tage den ekstra trøje med, de ekstra vanter og halstørklæde med. Det har været refleks fordi at, det har været ubehageligt at fryse også i 25 graders varme.

I gennem længere tid har jeg dog haft en forværning i form af meget blå finger og jeg har lige pludselig og på forskellige tidspunkter ( altså både inde og ude) fået mistede al blodet i hænderne.

Det har jeg før haft noget liggende i det omfang. For små 10 år siden, med det var noget min tidligere praktiserende læge kaldte for “døde mands finger” eller “hvide finger” og det kunne ikke behandles, så det var ikke noget jeg tog mig sådan af.

Men i de sidste par måneder har det været meget slemt og eskaleret i større grad og jeg er ellers begyndt at bruge vanter og hue om morgen – for at passe på mig selv og kroppen. Men det har ikke været nok. Lige pludselig kan jeg sidde i stuen ( og vi har det aldrig koldt) og få hel blå fingre.

Okay ja, ok! endnu en sygdom til journalen -eller ej, jeg har fået en følgedianose!

For det første er det en følgesygdom af gigten ( menes der) og selv min tidligere praktiserende læge kaldte det for “døde mands finger” eller “hvide finger” – det har så navnet; Raynauds syndrom og er ganske kendt indenfor gigtverden. Jeg har dog aldrig haft det med på reuma før, fordi at min egen læge ikke lagde så meget i det – andet en at, jeg skulle holde mine hænder varme – nemt når vi bor i DK 😂

På sygehuset ved godt, at jeg har disse udfordringer, men da der magler et par markører i blodprøven, kan de ikke sige, at det er Raynauds Sympdrom, men jeg har alle symptomerne – så hvad er Raynauds Sympdrom?

Når kroppen udsættes for kulde, trækker blodårerne i huden sig sammen for, at så lidt blod som muligt skal blive afkølet. På den måde kan organismen holde på varmen omkring de vigtige organer. Når man lider af Raynauds syndrom er denne sammentrækning af blodkarrene (spasmer i de små arterier) voldsommere, og blodforsyningen til fingrene bliver så dårlig, at det tillige gør ondt. Sygdommen kan også forekomme i tæerne og sjældnere svarende til næsetippen, kinderne, brysterne og ørerne.

Den nedsatte blodforsyning viser sig ved farveskift. Typisk bliver de blege, efter de er blevet udsat for kulde, herefter blå, for til sidst at blive røde, når de er varmet op igen. Farveskiftet kan være ledsaget af prikkende, stikkende ubehag eller smerter.


Årsagen til Raynauds syndrom er ukendt, medmindre den optræder sammen med en kronisk sygdom. Der findes ingen rigtig god behandling af Raynaud-anfald. Forebyggelse er langt det vigtigste. Det gælder om at holde hænderne varme:

  • Undgå at udsætte fingrene for kulde, hvis det overhovedet er muligt
  • brug altid lunkent eller varmt vand ved håndvask
  • brug handsker eller vanter selv om foråret og efteråret og så videre.

Hos nogle er generne så udtalte, at de må skifte erhverv. Det gælder ofte håndværkere, slagteriarbejdere eller arbejdere på fiskefabrikker.

Medicinsk behandling kan forsøges. Forløbet er som regel godt, medmindre symptomerne optræder som led i en alvorlig kronisk lidelse. Sygdommen kan i svære tilfælde ende med små sår på fingerspidserne.

Læs mere på Gigtforeninges hjemmeside.

Når man lider af Raynauds syndrom er denne sammentrækning af blodkarrene voldsommere, og blodforsyningen til fingrene bliver så dårlig, at det gør ondt, Sygdommen kan også forkomme i tæerne og sjældent men muligt i næsetippen, kinderne, ørerne og på brystvorterne.  Læs mit blog indlæg om emnet her.

Har du nogle spørgsmål eller har brug for et emne taget op på bloggen, er du altid velkommen til, at kontakt mig venligst på mail eller telefon.

Kontakt

Jeg er ikke til at, træffe lige nu. Men du kan sende mig en e-mail, og jeg vender tilbage til dig.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

0

Din varekurv